Telefoon: 020 244 1024
Ma-vrij: 09:00-20:00 / Za 10:00-18:00
BLOG
werving selectie recruitment

Werving en selectie: Hoe belangrijk is een goed CV anno 2017?

Een goed CV zegt niet alles


Net als dat het hebben van veel ervaring niet per se beter is, is ook het hebben van een goed cv niet het ultieme criterium. Zoals eerder al gezegd, de ICT-wereld is snel. Op een cv kan je goed zien of iemand met die ontwikkeling is meegegaan of niet. Een kandidaat met een aantal grote bedrijven en opdrachten op zijn of haar cv lijkt perfect. Maar het kan net zo goed zijn dat deze persoon terugkeert na een 5-jarige sabbatical en dat hij of zij in die 5 jaar niks over de ICT heeft meegekregen. Als je deze kandidaat dan aanneemt begin je al met een achterstand. Dit in tegenstelling tot een kandidaat die misschien wat minder prestigieuze opdrachten op zijn of haar naam heeft staan, maar wel up-to-date is qua kennis.

De goede fit


In de omschrijving van je vacature is het een goed idee om duidelijk te omschrijven wat voor soort persoon je zoekt. Welke karaktereigenschappen moet iemand volgens jou hebben om deze baan goed te kunnen doen? Zo kom je natuurlijk te weten of iemand bij jou en je bedrijf past. Maar hier schuilt wel een gevaar in. Je kan namelijk ook te specifiek eisen stellen aan jouw toekomstige werknemer. Dit zal potentiële kandidaten kunnen afschrikken en dat is erg zonde. Het zou best zo kunnen zijn dat iemand waarvan je van tevoren niet had gedacht dat diegene goed in jouw team zou passen uiteindelijk als beste fit uit de bus komt. Probeer dus niet té specifiek te zijn qua eisen maar stel je wat opener op. Dit zal zeker zorgen voor verrassende uitkomsten!

Vergeet het doel van de vacature niet


Voor iemand die bij jou wil komen solliciteren is het natuurlijk fijn om te weten welke speciale voordelen ze kunnen verwachten als ze bij jou in dienst komen, maar dit is niet de bedoeling van de vacature. De sollicitant wil dan ook het liefst gewoon weten wat het werk precies inhoudt. Aan welke programma’s of producten er bijvoorbeeld gewerkt gaat worden, en wat dit dan precies betekent voor eventuele klanten. Als je te veel uitwijkt naar alle bijzondere mogelijkheden die boven op het werk komen kunnen potentiële kandidaten het idee krijgen dat werken op de tweede plaats komt. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, er is later nog tijd genoeg om te vertellen over de geweldige speciale voordelen!

Voorkom (taal)blunders


Besteed genoeg aandacht aan de opmaak en de spelling van je vacature of andere benaderingspogingen. Type- en spelfouten blijken namelijk een van de grootste ergernissen te zijn onder sollicitanten. Schrijf bijvoorbeeld de naam van de benaderde kandidaat goed, een kleine moeite met een groot resultaat. Zo voorkom je namelijk dat iemand van tevoren al afhaakt zonder serieus over je aanbod te hebben nagedacht. Let er ook op dat de functieomschrijving foutloos is en zorg ervoor dat je een passend salaris aanbiedt aan een specialist. Al deze kleine trucjes zullen ervoor zorgen dat kandidaten veel sneller geneigd zijn om ja te zeggen tegen jouw aanbod!

Weet waar je het over hebt


Zoek je iemand voor een ICT-functie maar heb je hier zelf geen verstand van? Geen probleem, maar laat je vacature wel nakijken door iemand die bekend is met het vak. Het is ontzettend gênant als je bepaalde vaktermen door elkaar haalt in een vacature. Niet alleen staat dit onprofessioneel, maar ervaren ICT’ers zullen hier zo doorheen prikken en de vacature niet serieus nemen. Ga dus niet zelf met vaktermen in de rondte strooien, maar laat controleren of het logisch is wat je aan het opschrijven bent! Je zal zien dat experts veel meer zullen reageren op een vacature die goed in elkaar zit.

Kijk verder dan technische kwaliteit


Wat iemands technische kwaliteiten zijn, is natuurlijk een van de belangrijkste criteria om iemand aan te nemen. Maar vergeet vooral ook niet verder te kijken dan deze technische kwaliteiten. Kijk ook eens naar de zogenaamde “soft skills” van deze persoon. Hoe werkt iemand bijvoorbeeld samen met collega’s, kan hij of zij duidelijk communiceren, is iemand stressbestendig en hoe reageert iemand op kritiek? Jouw kandidaat kan dan wel de beste programmeur zijn die er bestaat, maar als hij of zij niet in een team kan samenwerken terwijl dat in jouw bedrijf erg belangrijk is, is het niet verstandig om deze persoon aan te nemen.

Na het lezen van al deze handige tips zal het recruiten van jouw perfecte kandidaat een stuk makkelijker zijn!