Telefoon: 020 244 1024
Ma-vrij: 09:00-20:00 / Za 10:00-18:00
BLOG
freelance energieadviseur

Werken als energieadviseur op freelance basis

De energiebranche is zeer groot en staat bol van de grote spelers. Dat betekent echter niet dat je als kleine zelfstandige geen enkele kans maakt om voet aan de grond te krijgen als energieadviseur. Je kunt als freelancer in de energie nog best wel veel bereiken als je het slim aanpakt. Zo ben je dus geheel zelfstandig, maar pik je wel een graantje mee van wat de grote bedrijven verdienen op de markt. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten en die je goed moet verzorgen. Als je dat doet staat niets je in de weg.

 

Bij een grote onderneming of tussenpartij

 

De beste manier om succes te hebben als zzp’er in deze branche is door je diensten aan te bieden aan een grote speler. Hierbij kun je zowel denken aan een grote direct sales organisatie als een directe samenwerking met een energieleverancier zelf. Het grootste voordeel voor een klein zelfstandige (zzp’er) om je aan te sluiten bij een grote tussenpersoon of sales platform is dat alles voor je uit handen wordt genomen en geregeld. Denk hierbij aan een CRM systeem, klantenbestand, werkplek en het belangrijkste: het papierwerk en de facturatie naar de leveranciers en eindklanten toe.

Rechtstreeks werken met een energieleverancier?

 

Mocht je dit zelf willen en kunnen doen dan kun je uiteraard ook altijd een samenwerking aangaan met een energiebedrijf zelf. Echter zullen je aantal sales en de kwaliteit van je werkwijze vaak nog niet op peil zijn in de beginfase om een opdracht te kunnen verkrijgen op die manier. Dat neemt niet weg dat de grote energiebedrijven tegenwoordig steeds meer overschakelen op wat extra handen op inhuurbasis. Hier kan jij dan handig van gebruikmaken door ze aan te bieden. Er zijn vaak functies op allerlei vlakken te vinden bij de grote energiebedrijven, dus de kans dat er iets bij zit waar jij van dienst kan zijn is best flink aanwezig. Zo kan je dus gemakkelijk een aardige boterham verdienen door gewoon te doen waar je goed in bent, maar dan als zelfstandig ondernemer.

Liever in de buitendienst of in de telesales aan de slag?

Naast het opzetten van je eigen eenmanszaak en alles wat daarbij komt kijken zul je voor jezelf moeten gaan bepalen wat jouw werkgebied gaat worden. Een adviserende of sales rol in de energie betekent vaak dat je de keuze hebt om deur aan deur of aan de telefoon je diensten aan te bieden bij de eindklant. Het is handig om in het begin aan beide kanalen te snuffelen zodat je niet alleen een variatie hebt maar ook aan je verkoopskills in beide gebieden kunt werken. Uiteindelijk zul je zien dat je voorkeur uit zal gaan voor telefonische acquisitie of juist voor face2face verkoop.

Waar begin je?

Als je deze stap maakt, dan moet je natuurlijk ergens beginnen. Dat doe je allereerst door je bedrijf op te richten. Tegenwoordig gaat dat vrij gemakkelijk als je als zzp’er aan de slag wilt. Je moet je onderneming dan allereerst inschrijven bij de Kamer van koophandel. Met deze KvK-inschrijving kan je aan de slag. In eerste instantie doorloop je dan een aantal stappen op de internetsite en uiteindelijk zal je naar het fysieke kantoor moeten om de laatste zaken te regelen. Met deze inschrijving ben je nu officieel zzp’er. Er zijn echter nog meer stappen die je moet zetten.

 

Nieuwe wetten

In het verleden was het van belang om met een opdrachtgever waar je langere tijd mee zou werken een VAR-verklaring aan te gaan. Wanneer je dus als inlener aan de slag ging bij een groot energiebedrijf, dan was het van belang dat je kon aantonen dat het om een variabele arbeidsrelatie ging. Dat is in 2016 echter veranderd. Tegenwoordig is er namelijk een nieuwe wet van kracht. Deze wet heet de wet DBA. Dit staat overigens voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Deze wet is voor de zzp’er net zo belangrijk als voor het bedrijf dat hem inhuurt. Het gaat namelijk over bijvoorbeeld een aantal fiscale zaken die met arbeidsrelaties gepaard gaan.

Goed opletten

Misschien denk je dat het allemaal wel los zal lopen met deze wet DBA. Dat komt omdat er nog nooit goed op gecontroleerd is. Dat is ook logisch, want de handhaving van de wet is niet direct ingegaan toen de wet ook van kracht werd. Je moet immers als zzp’er wel kunnen zorgen dat je je kunt aanpassen aan de nieuwe manier van werken. Het is dus belangrijk dat jij als zelfstandig ondernemer in de energie een aantal zaken snel op orde brengt. De belangrijkste daarvan is het aangaan van een modelovereenkomst met jouw opdrachtgevers die aan de fiscale eisen voldoen.

Meer weten over aan de slag gaan als ZZP verkoper in de energie? Klik op de button hier onder en laat je terugbellen voor een kennismaking.