Telefoon: 020 244 1024
Ma-vrij: 09:00-20:00 / Za 10:00-18:00
BLOG
modelovereenkomst

Wat is een modelovereenkomst?

Om te kunnen bewijzen dat de arbeidsrelatie die je met een opdrachtgever aan bent gegaan er niet één in loondienst is, moet je als zelfstandige werken met een modelovereenkomst. Er zijn hier een aantal vormen van. Dit kan met een algemene overeenkomst, maar er zijn ook modelovereenkomsten die specifiek voor branches en beroepen zijn opgesteld. Het is belangrijk dat je dit regelt. Zeker wanneer je weliswaar zelfstandig bent, maar uitsluitend voor één opdrachtgever werkt moet je goed opletten. Als de belastingdienst van mening is dat het een verband in loondienst betreft kan dit achteraf veel gedoe opleveren.

Waar vind je de overeenkomst?

 

Als zzp’er hoef je deze modelovereenkomst niet geheel zelf op te stellen. Je kunt hem gewoon vinden bij de belastingdienst. Daar kan je ook precies vinden waarop de modelovereenkomst precies betrekking heeft. Wanneer kan je spreken van een dienstverband in loondienst terwijl je wel als zzp’er werkt met een opdrachtgever? Door voor aanvang van de werkzaamheden al deze overeenkomst in orde te maken kan je in ieder geval veel onduidelijkheid hierover wegnemen. Het is dan voor alle partijen duidelijk om wat voor type overeenkomst het gaat tussen jou en de opdrachtgever.

Lange tijd

Het klinkt misschien een beetje als een gedoe, maar je zal er veel voordeel van hebben als zelfstandig ondernemer. Je kunt na het opstellen van modelovereenkomst namelijk lange tijd profijt hiervan hebben. Je kunt dan namelijk heel lang jouw type werkzaamheden in de energiebranche uitvoeren zonder dat er heel snel een probleem met de overheid hierover zal ontstaan. Zo is het dus niet nodig om onderdeel te worden van een veel te grote organisatie, maar kan je wel profiteren van het feit dat er dankzij de grote organisaties werk voor jou als zelfstandige is. Gewoon omdat je je zonder problemen kunt laten inhuren.

Concentreren op je werk

Wanneer je eenmaal op de werkvloer bent, zal je niet veel meer merken van al het regelwerk dat je vooraf gehad hebt. Je kunt je dan eindelijk weer volledig op je werk concentreren. Zo kom je dan eindelijk op de plek waar je altijd al hebt willen zijn, die van zelfstandig ondernemer in de energiebranche. Je kunt gewoon gaan doen waar je goed in bent, namelijk werken met energie en je krijgt er nog goed voor betaald ook. Zo zijn bijvoorbeeld ook alle kosten die je maakt als zzp’er direct gedekt. Dit is natuurlijk erg aantrekkelijk en maakt het opstellen van de overeenkomst maar een kleine horde.